Koncertmesék

Koncertmesék

Izgalmas színházi programok, koncertmesék a Tamás Éva Játéktára zenekar és a Pécsi Harmadik Színház közös produkciójában.

Interaktív koncertmeseÜltess egy fát, vigyázz a Földre!

Az Ültess egy fát! című produkció tematikus koncertmese, mely az évszakok váltakozása, a várakozás a természet új csodáira évről-évre témán belül résztémákra épül.

Ennek kulcspontja – és napijainkban leginkább értékformáló része – a faültetések fontossága.

Zenébe ágyazottan és a dalok közötti beszélgetésekben a gyerekek megismerhetik a klímaváltozás őket is érintő problémakörét, és azokat a lehetőségeket, amivel tehetnek ellene.

A koncertmese során komplex képet kapnak a gyermekek a természetvédelem és a FÖLD megóvásának fontosságáról és számukra is elérhető lehetőségeiről. Célunk, hogy a gyerekek pozitívan tekintsenek a jövőbe és tegyenek meg mindent az élhető környezetért

Mi is az a koncertmese?

Mikor a Tamás Éva Játéktára zenekar először előállt az ötlettel 2012-ben, még senki nem értette pontosan, hogy ez mit takar. Miért jó az, hogy mesét koncertbe ágyazunk, koncertet meg mesébe?

Az Ültess egy fát, vigyázz a Földre! előadás meseszerűen kezdődik, nem a „hol volt, hol nem volt” mondattal, hanem egy visszaemlékezéssel. A Játéktár frontembere mesél a gyerekeknek arról, hogy mikor gyerek volt, nagyon szeretett rajzolni és miképp rajzolta le, hogy elültet egy magocskát, amiből vesszőcske bújik, aztán ahogy nő, magonc lesz belőle vagy csemete. A gyermekek már itt is információkat kapnak a fa növekedéséről, új kifejezéseket tanulnak meg. Aztán átbeszélik egy dal segítségével, hogy mennyi minden történik egy év alatt, nemcsak a növényekkel, hanem velünk, emberekkel is. A Hónapról-hónapra dallal megtanulják a hónapok neveit és egy-egy jellegzetesen az adott hónaphoz kötődő eseményt is megismernek. Megbeszélik, hogy mennyire lehet örülni a természet minden szépségének, és hogy ez a csodajó érzés, a hála. Ezt is dalba öntik.

Aztán szó kerül arra, hogy mi emberek hogyan tudunk vigyázni az egészségünkre. Például a reggeli tornával. Itt mutatkozik meg először az előadás igazán interaktív jellege, hiszen az Ébredezés című dalra együtt tornáznak a gyerekek a zenekar tagjaival. A teljes testet átmozgató koreográfia egyben fejlesztő hatással is van a gyerekekre, mind a nagy – mind a finommozgások területén. A hangulat ezen a ponton felpörög a gyerekek kíváncsi tekintettel, boldogan várják a folytatást.

Egy kicsit komolyabb rész váltja a mozgást, ahol a Föld állapotáról ejtünk szót, hogy rossz a levegő, kevés az erdő, fogyóban az édesvíz. A zenekar közös kirándulásra hívja a közönséget, hogy körül nézzenek együtt a Föld háza táján. Vándorlásuk során különleges lényekkel találkoznak. Csengettyűerdő szomorú tündérével, akinek fákat ültetnek és csengettyűit is megszólaltatják a gyerekek. Vizek vándorló fejedelmével, aki elmeséli, hogy az állatok is veszélyben vannak amiatt, hogy fogy az édesvíz a világon, hogy mi lenne velünk víz nélkül.. Együtt átgondolják, hogy a gyerekek mit tehetnek azért, hogy lelassítsuk a pusztulást. Majd száraz, kopár vidékre érkezünk, ahol Dobbantó kövek ura ritmusjátékkal szórakoztatja a gyerekeket a „köveken kopogva”, majd neki is fákat ültetünk kopár vidékére.

A gyerekek az előadás során megértik, hogy a Föld elindult a pusztulás útján és nekünk, embereknek kell megvédeni. A gyerekek ebben fontos szerepet játszanak, hiszen ők a felnövő generáció, akik ténylegesen tehetnek az életmódjukkal, a cselekedeteikkel.

A produkció kerek egész képet ad és sok-sok információt hordoz. Mégis elsősorban szórakozás, vidámság, és gyönyörű zenék kavalkádja. Mindez folyamatosan ötvözve interaktív elemekkel, játékkal, melyek emlékezetesek lesznek a gyerekek számára és szellemi fejlődésükön túl szociális készségeiket, érzelmi fejlődésüket is szolgálják.

Érdekel a színház?Játssz ma velem!

 Lehetsz színész, zenész, vagy festhetsz díszletet és részese lehetszegy készülő előadásnak.

A színház kicsiben, másfél óra izgalom!

Játéktár Tanoda

Gyerekzene, nem csak gyerekeknek!

Vidámság, tanulás és szórakozás egyben, otthon, szabadtéri koncerteken, színházi előadásokon!

Ne maradjatok le!

Közösségi oldalaink