Játéktár Tanoda

A tanodáról

Tamás Éva vagyok, a Tamás Éva Játéktára zenekar frontembere, gyógypedagógus, a Játéktár tanoda megálmodója, két gyermek édesanyja, sok ezer gyermek szórakoztatója, tanítója.

Amikor a kislányom a pocakomban volt, minden nap énekeltem neki. Bár minden percet együtt töltöttünk, hiszen ott volt a szívem alatt, tápláltam, vigyáztam, emellett fontosnak tartottam, hogy a kapcsolatunkat jó időben elkezdjem építeni.

A pocakomban hallott dalokra születése után azonnal megnyugodott. Már újszülött korában a dalok mellé mozgásos mondókákat csempésztem a hétköznapokba, a fürdéshez, a játékhoz, csiklandozók, mutogatós versikék, később höcögtetők, lovagoltatók, hintáztatók, az elmaradhatatlan altatók, nyolc hónapos kortól az esti mesék. 5 hónaposan állt fel először a vállamba kapaszkodva, és még csak 6 hónapos volt, amikor a már ezerszer hallott „Így ketyeg az óra tik-tak jár..” kezdetű mondókát mutogatni kezdte. Óriási élmény volt a pici babától, hogy minden mozdulatomat lesi és megpróbálja utánozni. Egy éves korára már az addig tanult 50-60 mondóka teljes mozdulatvilágát ismerte és egyre kifinomultabban utánozta, újra és újra ismételte nagy örömmel, sikerélménnyel a tekintetében. Másfél éves volt, amikor igazán meglepett. Kezébe fogta a százszor olvasott mesekönyvet, a Csúnya kislányt, és folyékonyan „felolvasta”. Persze nem olvasott, de pontosan visszaadta a szöveget, szinte teljesen tiszta, folyékony beszéddel. Aztán sorra jöttek az elmúlt másfél év mondókái, dalai, versei, meséi. Kivétel nélkül az összeset tudta, pontos szöveggel, mozgással és mérhetetlenül boldogan tapsolta meg magát, hogy milyen ügyes. Számára sem az olvasás, a szótagolás, az írás, sem a matematika, egészében a tanulás nem okozott gondot ezidáig (ma már 14 éves, francia-magyar kéttannyelvű gimnáziumban folytatja tanulmányait) Mély meggyőződésem, hogy ez a rengeteg mondókának, dalolásnak, együtt töltött önfeledt, játékos időnek köszönhető.

Saját példánkat látva, gyermekeim növekedésével párhuzamosan, 14 évvel ezelőtt indítottuk útjára koncertjeinket, gyerekfoglalkozásainkat. Boldogan mondhatom, hogy több, mint 1000 gyermek került ki úgy a kezeink közül, hogy iskolás korára magabiztos, tisztán beszélő, szociálisan, érzelmileg és értelmileg megfelelően fejlett, jó ritmusérzékű, figyelni, összpontosítani képes, fejlett mozgáskoordinációjú, egyensúlyérzékű gyermek lett. A mondókázás, dalolás a tanulás első lépcsőfoka. Ezzel alapozzuk meg gyermekeink későbbi képességeit.

Foglalkozásaink most már bárki számára elérhetőek, hiszen online térbe ültettük őket, hogy segítségére lehessünk az anyukáknak, apukáknak a mozgásos mondókák, dalok elsajátításában. Amik birtokában minden szülő otthon is tudja játszva fejleszteni gyermekét. Csodás élmény lesz, meglátjátok!

A Játéktár tanodában minden kérdésetekre igyekszünk válaszolni. Csatlakozhattok zárt Facebook csoportunkhoz és részt vehettek kurzusainkon. Lehetőségetek lesz arra is, hogy hosszú távra csatlakozzatok a tanodához és minden új információ, foglalkozás, videó, koncert, aktuális akció híre hozzátok jut el először.
Ha most azonnal beiratkoznál valamelyik kurzusra, kattints a linkre:

Reméljük, hogy jól fogjátok érezni magatokat velünk és tudunk személyre szabott, tényleges segítséget, támogatást nyújtani Nektek!

Tamás Éva

 • a Játéktár tanoda megálmodója
 • a Tamás Éva Játéktára zenekar énekes-frontembere
 • színész
 • gyógypedagógus

Mit is fejlesztenek foglalkozásaink?

 • szülő-gyerek kapcsolat
 • szocializációs készségek
 • érzelmi, értelmi készségek
 • figyelem
 • mozgáskoordináció
 • egyensúly
 • beszédindítás, beszéd
 • anyanyelvi készségek, szókincs
 • ritmusérzék
 • hallás
 • zenei készségek
 • agyi területek összekapcsolása

Ízelítő foglalkozásainkból

Mesepercek

Mondókák és dalok a legkisebbeknek.

Hogyan és mit fejlesztenek a mondókák?

Amikor a szülő gyermekével mondókázásba fog, teljes figyelmét ráfordítja, követi minden mozdulatát, a kettejük közötti kapcsolat erősödik, elmélyül. Lehetőség a dicséretre, a megerősítésre a szülő részéről, az első sikerélmények megszerzésére a gyermek részéről.

Mondókázás során a beszédindítást segítjük, a szókincset bővítjük, az anyanyelvi készségeket fejlesztjük. Megkésett beszédfejlődés esetén is hasznos, hiszen magával ragadja a gyermeket, törekszik a szavak kimondására, a mozgás tökéletesítésére. Kellő ismétléssel és biztatással rövid időn belül szép eredményeket érhetünk el a beszédfejlődés területén is.

A mozgáskoordináció fejlesztése babáknál szinte észrevétlenül történik, hiszen napról – napra ügyesebben utánozza a szülőt, a biztatás, megerősítés hatására.

Lássunk egy példát:

A Gomba, gomba kezdetű mondóka ritmikus, könnyen tanulható. Fejlesztjük a memóriát, hiszen szöveget és mozgást is elsajátítunk. A baba használja a kezét, megtanulja hol van a feje, a szája, nagymozgásait koordinálja a karkörzésnél, finommozgásait a kezek forgatásánál és az eső mutatásánál. A szöveget, a ritmust és a mozgást összekapcsolja, ezáltal az agyi területek is összekapcsolódnak. Értelme, kognitív készségei fejlődnek. A MESEPERCEK sorozat számtalan olyan mozgásos dalt és mondókát sorakoztat fel, mely kihat a különböző területekre, a kognitív készségek fejlődésére, teljes egészében a személyiség fejlődésére. A Mesepercek sorozatot 0-3 éves kor között ajánljuk.

Zeneovi

Dalok és mondókák, versikék, mozgásos játékok, minden, ami a kisgyerekeknek élvezetes és otthon is végezhető feladat. Fejlesztés és szórakozás egyben.

 • Szeretnétek otthon együtt leülni, mondókákat, játékokat, dalokat tanulni?
 • Csavarni, tekerni, kalapálni, fűszerezni?
 • Játszani tanulni?
 • Élvezni és gyakorolni a magyar nyelvet?
 • Vidámmá tenni az együttlétet?

Kiknek ajánljuk a Játéktár zeneovi kurzusait?

 • gyerekeknek 3-7 éves korig
 • anyukáknak, apukáknak, nagyszülőknek
 • akik szeretnek szórakozni és tanulni egyszerre.
 • akik mesevilágot szeretnének varázsolni otthonukba
 • akiknek számít a gyermeke tudása, folyamatos fejlődése.
 • aki szeretné, hogy gyermeke ritmusérzéke fejlődjön
 • aki úgy engedné iskolába gyermekét, hogy ne legyen gondja az írással, olvasással, matematikával
 • aki játékos feladatokon keresztül otthon is figyelmet fordítana a beszéd tisztítására, a finom – és nagymozgások csiszolgatására

A Játéktár zeneovi képernyőn keresztül is interaktív, feladatokat, tennivalót ad, vagy pusztán élményt, ha épp arra vágytok.

Tananyagaink kategorizáltan

Játéktár első sorozatában ősztől tavaszig, téltől nyárig számtalan dalocska és mondóka kerül a fejekbe, fülekbe.

Dalok és mondókák, versikék, mozgásos játékok, minden, ami a babával élvezetes és otthon is végezhető feladat.

2021. őszétől minden kedden 16:45-kor Pécsett a Zsolnay Negyed Herkules műhelyében.

További információkért írj az info@tamasevajatektara.hu címre, vagy használhatod az üzenetküldő felületet.

Kurzusajánló

Farsang

Elmaradt a farsangi mulatság? Szeretnétek otthon is átélni a zenés-táncos örömöket? A Játéktár tanodában igazi farsangi buliban lesz részetek! Mozgásos játékok, dalok az otthoni szórakozáshoz és tanuláshoz!

Megnézem »

Mesepercek

Dalok és mondókák, versikék, mozgásos játékok, minden, ami a babával élvezetes és otthon is végezhető feladat. Fejlesztés és szórakozás egyben. Szeretnétek otthon együtt leülni, mondókákat,

Megnézem »

Altatódalok

Ebben a sorozatban altatódalokkal szeretnénk nektek kedveskedni. Hiszen mindenki tudja milyen jótékony hatása van az esti közös éneklésnek, az együtt töltött időnek.

Megnézem »

Karácsony

Ebben a sorozatban altatódalokkal szeretnénk nektek kedveskedni. Hiszen mindenki tudja milyen jótékony hatása van az esti közös éneklésnek, az együtt töltött időnek.

Megnézem »

Népdalok

Népdaloka népi kultúra virágai egy csokorban a Játéktár zeneovi új online sorozatában! 34 dal egyetlen sorozatban Érdekel a népdalos sorozat Örülnél, ha gyermeked sok népdalt

Megnézem »

Tavaszi dalok

Játéktár zeneovi Tavaszi dalok Szereted a gyerekdalokat? Sokat ismersz, de már elfelejtetted a szöveget? Talán kevés mozgásos mondókát ismersz és bővítenéd tudásod? Bátortalan vagy az

Megnézem »

Ébredezés

Játéktár dalok egyenesen a zenekartól!Ébredezés Sikerélmény az éneklésben? Izgalmas családi vagy baráti program? Esetleg közös zenélés? Tanuld meg velünk kedvenc Játéktár dalaidat! A legjobb helyen

Megnézem »

Játéktár Zeneovi – Ősz

A Játéktár első sorozatában ősztől tavaszig, téltől nyárig számtalan dalocska és mondóka kerül a fejekbe, fülekbe. Magyar népdalok, saját énekek, versek, mondókák, felelgetős játékok, ritmusfejlesztő

Megnézem »

Játéktár Zeneovi – Tavasz

A Játéktár első sorozatában ősztől tavaszig, téltől nyárig számtalan dalocska és mondóka kerül a fejekbe, fülekbe. Magyar népdalok, saját énekek, versek, mondókák, felelgetős játékok, ritmusfejlesztő

Megnézem »

Játéktár – Farsang

Elmaradt a farsangi mulatság? Szeretnétek otthon is átélni a zenés-táncos örömöket? A Játéktár tanodában igazi farsangi buliban lesz részetek! Mozgásos játékok, dalok az otthoni szórakozáshoz és tanuláshoz!

Megnézem »

Játéktár – Népdalok

Új kurzusunkban sok-sok gyönyörű dallal ismerkedhettek meg. A népdaloknak elengedhetetlen szerepe van a nemzeti kultúrában. Úgy is mondhatnánk, hogy a népdalok a népi kultúra virágai.

Megnézem »

Játéktár – Altatódalok

Ebben a sorozatban altatódalokkal szeretnénk nektek kedveskedni. Hiszen mindenki tudja milyen jótékony hatása van az esti közös éneklésnek, az együtt töltött időnek. Nemcsak a gyermek

Megnézem »